Laboratorij za analizu vina
Postupak
analize obuhvaća razne fizikalno - kemijske i analitičke metode. Većinu tih metoda moguće je precizno napraviti
jedino u odgovarajućim
laboratorijima. Zato Veleučilište u Požegi pored svoje obrazovne djelatnosti posjeduje i Vinski Laboratorij gdje
je moguće ispitati
sastav i kakvoću mošta i vina, kako bi se utvrdile točne vrijednosti
osnovnih parametara. Ukoliko parametri odstupaju moguće ih je prema potrebi korigirali, te
pronaći lijek za vina koja imaju manu, bolest ili su pak
nezadovoljavajuće kvalitete (okus, boja, miris) zbog nepravilnog
čuvanja, pogrešaka u procesu prerade grožđa ili primjene
neadekvatnih / neprimjene adekvatnih enoloških preparata. Na temelju dobivenih
rezultata, preporučamo tretiranje adekvatnim enološkim
preparatima. Analize vina rađene su prema Pravilniku o fizikalno – kemijskoj metodi analize mošta, vina i drugih proizvoda
od grožđa
i vina te voćnih vina NN 106/04, a skladu sa odredbama propisanima
u Zakonu o vinu NN 96/03.