Nedjelja , 29.3.2020. | 08:24
Niste prijavljeni u sustav !
Vup.hr 

SURADNJA I CJELOŽIVOTNO UČENJE

 

Gospodarska Suradnja

 

Savjetodavne usluge

 

Orijentacijski kompostni kalkulator

Objavljeno: 18.10.2013. u 10:08
Prikaza: 2545
Autor: Administrator
|

Orijentacijski kompostni kalkulator na osnovi C:N odnosa

Već stoljećima, poljoprivrednici prave i koriste kompost za poboljšanje tla i za gnojidbu poljoprivrednih kultura. Naime, da bi kultivirane poljoprivredne biljke što bolje rasle, potrebne su im hranjive tvari i voda iz tla.

Kompost nastaje razgradnjom i transformacijom organske materije (organskog otpada) uz pomoć mikroorganizama koji koriste kisik (aerobni proces) i vodu. Postoje više faze razgradnje te u jednoj fazi temperatura može dostići 70°C (termofilna faza).

Pokazatelji kvalitete komposta su pH vrijednost, sadržaj ugljika i dušika, sirovina od kojih se on pravi te odnos ugljika i dušika u njemu, odnosno C:N odnos.

Sadrži li kompost više dušika, to dovodi do brže fermentacije s visokom temperaturom i masa komposta se zbog toga smanjuje. Ukoliko kompost sadrži premalo dušika, temperatura fermentacije je preniska, čime dobivamo kompost smanjene kvalitete.

1. ZAŠTO KOMPOSTNI KALKULATOR?

Promatrajući s kemijske strane, kompost je iznimno složen. To je kombinacija degenerativnih i sintetičkih procesa u raspadajućem organskom materijalu. Rezultati kompostiranja variraju s obzirom na to da svojstva svakog komposta ovise o prirodi izvorne sirovine te uvjeta u kojima se ona razgradila.

Različite sirovine (organske otpatke) koje upotrebljavamo pri kompostiranju, imaju i različit sadržaj ugljika (C) i dušika (N). Stoga pravilnim izborom i miješanjem različitih materijala treba stvoriti kompostnu mješavinu koja će imati što povoljniji omjer C:N. Pri kompostiranju je poželjno početi s nešto širim omjerom, tj. C:N od 25 do 30:1, koji će se u tijeku sazrijevanja komposta smanjiti na 10:1, što je idealno za gnojidbu biljaka.

Premda je omjer između C i N, uz usitnjenost materijala, najvažniji čimbenik brzine kompostiranja, ona ovisi i o količini i omjeru složenosti ugljikovih spojeva (celuloza, a pogotovo lignin, teško se razgrađuju, za razliku od šećera koji je lako razgradiv).

Također je potrebno obratiti pažnju na pH vrijednost sirovine da bi se dobila optimalna pH vrijednost kompost koja treba iznositi oko 6,5.

2. METODA PRIMJENE KOMPOSTNOG KALKULATORA

Kompostni kalkulator je dostupan na webu, a koristi se tako da se u polja obojena žuto upisuje količina sirovine (otpada) koja se želi kompostirati u kg. Količina se može mijenjati. Na vrhu stranice u crnom polju pojavit će se broj, označen crvenom bojom, koji označava omjer C:N s količinom organske tvari unesene u kalkulator. Optimalna količina sirovine je kada predmetni broj iznosi između 25 do 30. S promjenom mase pojedine sirovine mijenja se i ovaj broj.

Izradili:

mr. sc. Ivica Šnajder, viši predavač

mr. sc. Kristijan Đokić, viši predavač

Objavljeno: 2.10.2013. u 11:43
Prikaza: 2565
Autor: Administrator
|

Kompostni kalkulator