Utorak , 30.5.2023. | 06:46
Niste prijavljeni u sustav !
Vup.hr 

Vijesti

 

Iz drugih medija

Objavljeno: 17.11.2019. u 15:22
Prikaza: 3851
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Delegacija Policijske akademije iz Zagreba u posjeti Veleučilištu u Požegi


Delegacija Policijske akademije iz Zagreba u posjeti Veleučilištu u Požegi
 

CILJ JE OSTVARIVANJE SURADNJE POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA TE POLICIJSKE AKADEMIJE I VISOKE POLICIJSKE ŠKOLE  -

POŽEGA - Delegacija Policijske akademije iz Zagreba posjetila je Veleučilište u Požegi a domaćini, dekan prof. dr. sc. Borislav Miličević, dr. sc. Verica Budimir i prodekan doc. dr. sc. Berislav Andrlić razgovarali su o mogućnostima suradnje požeškog Veleučilišta te Policijske akademije i Visoke policijske škole.

Tijekom sastanka razgovaralo se o tome da zajednička iskustva i kontinuirani rad na poboljšanju i jačanju suradnje obrazovnih institucija budu temelj za što kvalitetniju buduću suradnju dviju obrazovnih institucija. Zajednički prioritet osigurati je brzu i efikasnu protočnost novih ideja i stručnih projekata te kontinuiran rad na poboljšanju kvalitetnije suradnje obrazovnih ustanova, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Zaključno dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji kojega će potpisati čelnici institucija.IMG 20191115 WA0005

Delegaciju Policijske akademije činili su Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije, njegovi pomoćnici Josip Šešet, Mirjana Abramović, Davorka Martinjak, dekan Visoke policijske škole Krunoslav Borovec te Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije.

https://pozeska-kronika.hr/samouprava/item/14042-delegacija-policijske-akademije-iz-zagreba-u-posjeti-veleucilistu-u-pozegi.html

Objavljeno: 5.9.2018. u 21:06
Prikaza: 5500
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Počinje izgradnja studentskog doma u Požegi

U okviru projekta „Izgradnja Studentskog doma u Požegi" KK.09.1.2.01.0013  u sklopu ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju" KK.09.1.2.01., obavljeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji studentskog doma u Požegi, Ev.br. nabave: EUJNMV 1/18 i Ugovora o stručnom nadzoru nad izgradnjom Studentskog doma u Požegi, Ev.br. nabave: EUJN 1/18 dana, dana 02. srpnja (ponedjeljak) 2018. godine u 12:00 satiu uredu dekana Veleučilišta u Požegi.

Dekan Veleučilišta u Požegi Dinko Zima potpisao je ugovor sa direktorom Presoflex gradnja d.o.o. Inom Galićem i Domagojom Stojakovićem, direktorom U.O.I.G. Domagoj Stojaković. Na sastanku su bili i prisutni članovi projektnog tima- Berislav Andrlić, Tatjana Pandžić i Tomislav Raguž.

Podsjećamo, projekt je ukupne vrijednosti preko 32 milijuna kuna, a projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Studentski će se dom graditi na lokaciji kod gradskih bazena u Požegi.


https://www.034portal.hr/clanak.php?z=3712&c=1&r=1&width=1600&Height=900

Objavljeno: 20.11.2017. u 22:27
Prikaza: 7014
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

PRVO MARTINJE POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA

Obred Krštenja mošta pred brojnim studentima vinarstva
PODGORJE – Veleučilište u Požegi priredilo je uz blagdan sv. Martina, popularno Martinje, svoje prvo Krštenje mošta koje su pratili studenti završne godine studija Vinogradarstva, vinarstva i voćarstva u toj visokoškolskoj ustanovi. Studenti su bili nositelji organizacije ovog događanja, a sve sudionike je pozdravio mr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta.

Obred krštenja obavljen je na lokaciji vinograda i podruma na predjelima iznad Podgorja,a predvodio ga je naš jedini vinski kardinal Vlado Bauer uz kojega su bili ministranti ovaj puta Kaptolčani Mile Pavičić i Ferdinand Novak.


Za vinskog kuma izabran je najpoznatiji vinar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi koji je tu dužnost dosljedno odradio, a nekoliko desetaka studenata i studentica sa velikim su zanimanjem i ushićenjem pratili ovaj drevni narodni obred, koji je završio veselom pjesmom svih sudionika.

-Ovo je bila loša vinogradarska godina pogotovo na višim predjelima zbog dugotrajne suše – kazao je vinski kum Enjingi o ovogodišnjoj sezoni i dodao da svi vinogradari uvijek trebaju imati zaliha vina kako bi zadovoljili potrebe svojih kupaca i tijekom sezona kada su loši prinosi grožđa.

Enjingiju je uručena Kumovnica kao trajni suvenir i sjećanje na ovaj događaja , a student Luka Lučić iz Đakova sviranjem, klavijatura i pjesmom je zabavljao sudionike priredbe.

Izvor: http://pozega.eu/obred-krstenja-mosta-pred-brojnim-studentima-vinarstva-foto/

Objavljeno: 2.10.2017. u 13:52
Prikaza: 7233
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

THE YOUNG FARMERS ENGINE FOR THE CAP 2020.

POŽEGA Danas je na Veleučilištu u Požegi počela edukacija za (mlade) poljoprivrednike koja se održava u okviru EU projekta "The Young Farmers Engine for the CAP 2020 – Young Village Folk", čiji je nositelj Radiotelevizija Slovenija, a Poljoprivredna televizija je suradnik.

Cilj projekta je kroz multimedijalne platforme informirati i potaknuti mlade ljude da pokrenu svoje poljoprivredno poslovanje i uključe se u inovativne i održive projekte proizvodnje hrane.
"Od poljoprivredne reforme nakon 2020. godine ne znamo točno što će nam nositi, ali mi od prošle godine radimo na tome da se počnu primjenjivati stvari koje su se trebale primijeniti u ovome programskom razdoblju. Prvo u tome je da su mladi poljoprivrednici od 18 – do 40 godina, a ne oni koji se do pet godina bave agro biznisom, povećati mogućnosti kredita za poljoprivrednike jer u zapadnim zemljama kredit za mlade poljoprivrednike unutar pet godina je 0% jednostavno mora se izjednačiti teren na zajedničkom tržištu.

Poanta svega ovoga je da povučemo sredstva iz EU fondova, a ne da sredstva vraćamo na kraju programskoga razdoblja." - rekao je Jan Marinac predsjednik HUMP-a, vlasnik tvrtke Veggie d.o.o. i jedan od današnjih predavača
Jan je istakao da zapošljavanje mladih prema statistikama Europske unije je baš u poljoprivredi jer svi mladi poljoprivrednici više od ostalih imaju zapošljavanja na svojim gospodarstvima, imaju veći standard otkupa proizvoda, veće im je obrazovanje pa samim time se razvijaju u pozitivnom smjeru.

"Do sada smo imali nekoliko predavanja u Osijeku, Vinkovcima i drugim mjestima gdje su uvijek pune dvorane, mladi vole i žele doći poslušati predavanje, a na nama je da svu priču koju ispričamo i realizirati odnosno olakšamo taj prijelaz tj. omogućimo i pojednostavimo pristup zemljištu i kreditima kako bi bili jednaki europskim poljoprivrednicima ." - rekao je za kraj Jan Marinac

Osim Jana predavači su bili i Goran Vrabec vlasnik tvrtke Volim ljuto d.o.o., Marijan Balić vlasnik OPG Balić, Lana Bačura i Martina Vučković iz Ministarstva poljoprivrede , Katarina Lisjak i Jelena Hak iz Tempo savjetovanje j.d.o.o. Te dr.sc. Mario Hak iz Porezne uprave Požega.

Izvor: http://www.034portal.hr/clanak.php?id=28276&naslov=na-vup-u-odrzano-predavanje-za-mlade-poljoprivrednike-koje-je-pod-projektom--young-village-folk-
Objavljeno: 20.4.2017. u 12:36
Prikaza: 7885
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Deset studenata s četiri europska fakulteta studiraju u Požegi

NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU VEĆ DESET GODINA PROVODE MOBILNOST STUDENATA -

POŽEGA - Veleučište u Požegi već deset godina uključeno je u projekt Erasmus i sudjeluje u europskoj mobilnosti studenata. Sada je došlo čak deset studenata iz 4 europska fakulteta što govori o dobrom pozicioniranju i interesu za požeško IMG 1487Veleučilište, a posebno za njihov Poljoprivredni odsjek na kojemu imaju dva studija Prehrambena tehnologija i Studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva. Studenti su došli iz DHBW fakulteta iz njemačkog Heilbronna, Fakulteta agricole et viticole iz francuskog St. Jean d'Ardiere kraj Lyona, Escuela Profesional Javeriana iz španjolskog Madrida i Universita Degli Studi iz talijanskih Udina.

- Na Veleučilištu u Požegi ovo je do sada najveći broj studenata koji su došli u projektu mobilnosti i ovdje u Požegi borave cijeli semestar. Punih deset godina mi sudjelujemo u tom projektu, a nastavljamo i dalje s dogovaranjem novih suradnja između fakulteta. Obostrano razmjenjujemo iskustva i želimo napraviti dugoročnu suradnju s institucijama visokoškolskog obrazovanja u Europi. Trenutno dogovaramo suradnju s jednom institucijom u Ateni pa bi na taj način otvorili vrata razmjene i s Grčkom – istakao je dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

IMG 1475- Prva institucija koja nam je poslala studente bila je institucija iz Madrida iz Španjolske, iz koje i sada imamo dvije studentice. Dolazne mobilnosti su nam odlične, a mi imamo samo troje studenata koji studiraju u Ludwigshafenu i Parizu na prehrambenoj tehnologiji. Nije nam tako veliki interes za odlazak stoga i organiziramo ovaj Erasmus dan kako bi našim studentima prezentirali mobilnost i prednosti koje pruža, te da iskoriste te prednosti. Lijepo je što je pokazan veliki interes za Požegu i naše Veleučilište. Ove godine po prvi puta imamo suradnju i sa Sveučilištem u Ukrajini, a na jesen nam dolazi 12 studenata iz Užgoroda. Svi studenti su na našem poljoprivrednom odjelu, troje na praksi vinogradarstva i vinarstva a sedam na Studiju prehrambene tehnologije i Studiju vinogradarstva i vinarstva – istakla je Barbara Pisker, Erasmus koordinator požeškog Veleučilišta.

Jedan od gostiju je i Timo Stutzinger, student food managment studija iz njemačkog Heilbrona, studija koji kombinira ekonomiju s tehnologijama proizvodnje hrane i vina, objašnjava kako su Požegu izabrali jer Veleučilište ovdje ima odličan studij za vino, te u Hrvatskoj mogu pokriti cijeli svoj semestar koji IMG 1478uključuje proučavanje piva, vina i vode. - Ovo nije mjesto koje bi inače izabrali kada putujete Hrvatskom, zato smo i željeli doći, jer odavde je sve na tri četiri sata vožnje, te smo posjetili i Beograd i Zagreb, ali i obalu. Ovdje ćemo provesti ukupno tri mjeseca i jedino nam je žao što trenutno nije ljepše vrijeme, ali do kraja svibnja se stigne i to poboljšati.

Tekst/foto: Vladimir Protić

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/9024-deset-studenata-s-cetiri-europska-fakulteta-studiraju-u-pozegi.html

Objavljeno: 9.10.2016. u 20:16
Prikaza: 8710
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Ubiranje grozdova za Erasmus+ vino /FOTO GALERIJA/

PODGORJE / VETOVO – Požeško Veleučilište bilo je domaćin u nastavnom objektu Klijet i spremištu vina predstavnicima Agencije za Mobilnost i Programe EU i koordinatorima koji rade na programu Erasmus koji su sudjelovali na radnom sastanku u sklopu kojeg su gosti bili u berbi grožđa kojoj se pridružio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom.

Ispred Veleučilišta u Požegi koje je bilo domaćin dobrodošlicu je zaželio dekan dr.sc. Dinko Zima uz kojeg su bili prodekani i pročelnici te članovi Povjerenstva za Erasmus+ programe i studenti sudionici Erasmus+ programa mobilnosti, njih više od 20-ak s visokih učilišta iz RH.

Teme sastanka bile su vezane uz predstavljanje mogućnosti koje nudi Erasmus+ za studente, mogućnost Erasmus+ mobilnosti osoba s manje mogućnosti (posebne potrebe, slabiji socioekonomski status) te iskustva Završnih izvješća Erasmus+ projekata mobilnosti.

http://pozega.eu/ubiranje-grozdova-erasmus-vino-foto-galerija/


Objavljeno: 22.5.2016. u 23:33
Prikaza: 9896
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

UZ 18. OBLJETNICU VELEUČILIŠTA U POŽEGI PREDAVANJE O KURIKULARNOJ REFORMI

POŽEGA – Veleučilište u Požegi ovih dana nizom manifestacija, predavanja, sportskih susreta studenata, radionicama u vinskoj klijeti obilježava svoju 18. obljetnicu. Tim povodom predavanje na temu Kurikularne reforme održao je dr. sc. Boris Jokić, kojemu su osim profesora Veleučilišta nazočili ravnatelji i djelatnici osnovnih i srednjih škola s područja grada Požega.

- Boris Jokić dolazi s Instituta za društvena istraživanja a na čelu je radne skupine za provođenje reforme školstva od koje mi kao Veleučilište također puno očekujemo. Što se tiče stručnih studija reforma predviđa još veći naglaska na praktičnoj nastavi,koje mi kao Veleučilište imamo zastupljenog s oko 60%, ali nam treba više praktičnog rada u laboratorijima. Očekujemo nastavak tog procesa u većoj zastupljenosti praktičnog dijela – istakao je dr. sc. Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi.


Izvor: http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/7274-jokic-ako-politicari-nemaju-strpljenja-za-reformu-to-treba-prekinuti-odmah.html

Objavljeno: 22.5.2016. u 23:26
Prikaza: 9895
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Projekt Rural – Eno – Gastro- "Cilj današnjih predavanja je čuti mišljenja gospodarstvenika"

10. ožujka 2016.

- Napravili smo analizu tržišta rada u šest županija, zanimalo nas je koja su očekivanja studenata od Veleučilišta u Požegi, kakva su iskustva na tržištu rada studenata koji su završili studij, a od gospodarstvenika smo tražili informacije o tome koje su njihove potrebe. Na temelju te analize danas smo pozvali gospodarstvenike Požeško – slavonske županije iz sektora voćar, vinar, vinogradar i iz prehrambene tehnologije kako bi s njima napravili detaljnu analizu o tome što je to što oni traže od inženjera koji završe naš studij. Danas smo zamijenili uloge, mi smo u klupama, a gospodarstvenici predaju. Do sada je bilo dosta rasprave da generiramo kadar za burzu, a mi tome upravo na ovaj način želimo doskočiti – rekao je Luka Samardžija, voditelj projekta.

Profesor Đuro Horvat istaknu je koliko je nužno povezivanje obrazovanja s gospodarstvom s posebnim naglaskom na sektor vina
- Konkurentnost hrvatskog vinskog sektora ovisi o svim dionicima koji se trebaju međusobno povezati kako bi transfer znanja i tehnologije mogao ispuniti njihove temeljne ciljeve, a to je da budu konkurentni na tržištu i da se u drugom koraku internacionaliziraju što je danas od velike važnosti. Interes za povezivanjem objektivno postoji, ali ima jedan detalj vrlo bitan za takve modele, a to je da kod nas još uvijek ne postoji dovoljna razina povjerenja i to je ključ, tu paradigmu treba stalno razbijati – istaknuo je Đuro Horvat.

- Cilj današnjih predavanja je upravo čuti mišljenja gospodarstvenika i ljudi koji imaju iskustvo u praksi i sve to povezati s našim obrazovnim programima. Ideja projekta je uključiti što više mišljenja vanjskih dionika, studenata i gospodarstvenika kako bi naši studenti u budućnosti bili konkurentniji i prilagodljiviji tržištu rada. U sklopu projekta slijedi nam izrada mobilne aplikacije za studente i e-učionice i tako ćemo dati doprinos kvaliteti nastave – rekao je Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

Izvor: http://www.rva.hr/vijest/2016/3566-projekt-rural-eno-gastro-cilj-danasnjih-predavanja-je-upravo-cuti-misljenja-gospodarstvenika-i-ljudi-koji-imaju-iskustvo-u-praksi-i-sve-to-povezati-s-nasim-obrazovnim-programima


Objavljeno: 17.1.2016. u 20:13
Prikaza: 11361
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Privredni vjesnik 18.01.2016.


Privredni vjesnik 18.01.2016.(160117201419721.pdf)

Vrsta dokumenta: Adobe Pdf(pdf)

Veličina: 379 kb

Datum objave: 17.1.2016.

Objavljeno: 11.11.2015. u 8:56
Prikaza: 11864
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

VINO ZWEIGELT I MED U "NOVOM RUHU"

Objavljeno u: Sri, stu. 11th, 2015
Zanimljiva prezentacija novih proizvoda požeškog Veleučilišta


POŽEGA – Požeško Veleučilište u prigodi "Martinja” promoviralo je novo vrhunsko vino Zweigwlt, berbe 2014. godine i novu ambalažu uz koju je promociju prezentiran i med kao novi proizvod Veleučilišta za kojeg se očekuje da će zauzeti visoko mjesto po kvaliteti i kakvoći samog proizvoda. 

dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i zamjenik dekana požeškog Veleučilišta

-Proizvodnja meda na Veleučilištu u Požegi kroz projekt "Pčelarski inkubator” koji je završio uspješno prošle godine nakon kojeg nam je kao Veleučilištu bila dužnost organizirati pčelinjake koji su trenutno smješteni u selu Vrhovcima pokraj Požege. Na toj lokaciji je nastao i ovaj med kojeg ove godine predstavljamo javnosti kao reklamni uzorak. Kao Veleučilište uvrstili smo kao djelatnost proizvodnju prehrambenih proizvoda, konkretno meda kojeg ćemo iduće godine predstaviti i tržištu koji će biti ponuđen i u našoj prodavaonici – istakao je dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i zamjenik dekana požeškog Veleučilišta.

Požeško Veleučilište trenutno ima 20 vlastitih košnica. Ova je "medna” godina bila slabija iz kojeg je razloga proizvedeno samo 250 kg meda.

Studenti u fazi proizvodnje meda nisu bili uključeni jer je pčelinjak premješten s jedne na drugu lokaciju. Narednu će godinu studenti biti uključeni u proizvodnju meda kroz određene kolegije i vježbe na Poljoprivrednom odjelu. Za sada imamo med od medikovca i bagrema – dodao je prodekan Andrlić.

dr.sc. Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi

-Danas ćemo predstaviti naš novi proizvod, a riječ je o ambalaži u kojoj će se prodavati vino Zweigelt iz 2014. godine. To je jedna limitirana serija od 100 kućica. Ideja za ovakav proizvod, kućice je nastala još u 2011. godini s kojim smo se predstavili kao malim studentskim projektom koji do danas nije u potpunosti zaživio. Došli smo i na vrlo dobru ideju koja je efektno izrealizirana da učenici osnovne škole Dobriše Cesarića oslikaju kućice u kojima će se prodavati isključivo vino Zweigelt iz 2014. godine. Za sada je riječ o 100 kućica, a imamo oko 600 butelja takvog vina tako da sve zavisi kako će se prve količine prodati te da li ćemo nastavi dalje s time. Imamo još nekakvih ideja za Božićnu prigodu o čemu ćemo razgovarati drugom prilikom – rekao je dr.sc. Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi.

Prezentaciju su, uz studente i profesore Veleučilišta, bili nazočni i učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića, njihova nastavnica Lidija Romić, predstavnici vinarskih i vinogradarskih udruga iz Požeštine, poslovni partneri požeškog Veleučilišta i dekan brodskog Veleučilišta Josip Jukić.

Izvor :  http://pozega.eu/zanimljiva-prezentacija-novih-proizvoda-pozeskog-veleucilista/
 
Objavljeno: 10.11.2015. u 22:02
Prikaza: 11870
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Dolazna mobilnost iz Slovenije i Francuske

Još jedan Erasmus+ program na požeškom Veleučilištu

POŽEGA –  Požeško Veleučilište provodi još jedan program Erasmus+ na kojem ovih dana sudjeluju gosti predavači iz Francuske i Slovenije, a predavanja i praktične radionice traju cijeli ovaj tjedan.

-S nama su danas i gosti, profesori iz francuskog konzorcija poljoprivrednih fakulteta. Oni povezuju poljoprivredna poduzeća i obrazovane institucije, posjetili su Alles, a posjetit će i Kutjevu te Vinariju Krauthaker, dok sutra odlaze u Osijek na Poljoprivredni fakultet. Što se tiče sličnih programa u tijeku je natječaj za Erasmus program u kojem je ponuđen cijeli niz aktivnosti kako za studente tako i za profesore. Natječaj se zatvara u utorak, a upravo tog dana je i Erasmus info dan kada će na Veleučilište doći gosti iz Grčke koji rade na povezivanju i pronalaženju mjesta studentima za stručnu praksu – istakla je Barbara Pisker koordinatorica programa Erasmus + na Veleučilištu u Požegi.

Kroz program Erasmus Veleučilište u Požegi ima potpisan sporazum o mobilnosti studenata i predavača s europskih učilišta i veleučilišta. Iskustva iz Francuske studentima su prenijeli gosti iz Toulousea, francuski konzorcijs poljoprivrednih fakulteta, a svoj iskustva o procesima u poduzetništvu cijeli ovaj tjedan predaje im Tim Kremič iz Slovenije koji ima tvrtku za obrazovanje nautičara i partner je u školi stranih jezika u Ljubljani.

Objavljeno: 18.9.2015. u 20:57
Prikaza: 12238
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Projektom „Veliki koraci malih poduzetnika“ nastavlja se odgoj malih poduzetnika

U projektu sudjeluju dva vrtića i tri osnovne škole s područja Požege te Veleučilište u Požegi

Izvor:
http://www.rva.hr/vijest/2015/2538-foto-projektom-veliki-koraci-malih-poduzetnika-nastavlja-se-odgoj-malih-poduzetnika

Ponukani uspjehom projekta „Mini poduzetnik", dvije godine kasnije Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića započeo je s provedbom novog projekta, svojevrsnog nastavka - „Veliki koraci malih poduzetnika". Uz njih kao nositelje, partneri na projektu su Dječji vrtići Požega te požeške osnovne škole Dobriše Cesarića, Julija Kempfa i Antuna Kanižlića, a sve u suradnji s Veleučilištem u Požegi gdje je danas održana početna konferencija.

Projekt je vrijedan 300.00,00 tisuća kuna, u njemu sudjeluje 160 djece, a aktivnosti će biti vrlo slične kao u „Mini poduzetniku". Nakon početne konferencije započet će edukacija učitelja i odgajatelja od strane Veleučilišta u Požegi, što uključuje odlazak u London kako bi vidjeli primjer dobre prakse u Montessori vrtićima i školama koji primjenjuju sličnu metodologiju integracije metoda i obrazovanja za poduzetništvo.

Objavljeno: 29.8.2015. u 15:53
Prikaza: 12390
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

PREDSTAVLJEN PRVI BROJ ZNANSTVENOG ČASOPISA U NAKLADI POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA

Pisana riječ okosnica suradnje požeškog Veleučilišta i znanstvenika iz šest država

DSC_1230

PODGORJE – Prvi broj znanstvenog časopisa "International Journal Vallis Aurea” u nakladi Veleučilišta u Požegi i udruženja DAAAM iz Beča predstavljen je javnosti u Klijeti i spremištu vina požeškog Veleučilišta u Podgorju. U njemu je objavljeno desetak znanstvenih radova, objavljen je u nakladi od 150 primjeraka, a uključeni su autori iz šest europskih država.

– Pokrenuli smo našu nakladničku djelatnost, koja je jedna od osnovnih djelatnosti u našem radu, a do sada su naši profesori izdali nekoliko knjiga, zatim desetak  udžbenika,  te oko 400 znanstvenih i stručnih radova  – kazao je Dinko Zima, v.d. dekana Veleučilišta u Požegi.

Objava časopisa je plod višegodišnje suradnje Veleučilišta i udruženja DAAAM International iz Beča koja je pokrenuta prilikom organiziranja znanstvene konferencije Vallis Aurea. Nositelji te suradnje su profesor Branko Katalinić sa tehničkog sveučilišta u Beču i prodekan požeškog Veleučilišta Berislav Andrlić.

Gosti na promociji bili su čelnici Veleučilišta u Slavonskom Brodu, Veleučilišta u Vukovaru, kao i zadarskog Sveučilišta. Predviđeno je da se časopis svake godine objavljuje dva puta.

Izvor: http://pozega.eu/pisana-rijec-okosnica-suradnje-pozeskog-veleucilista-i-znanstvenika-iz-sest-drzava/Objavljeno: 23.6.2015. u 21:55
Prikaza: 12837
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

RURAL-ENO-GASTRO(REG): Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja

VRIJEDAN PROJEKT- Veleučilište u Požegi potpisalo ugovor o bespovratnim sredstvima za projekt o unapređenju kvalitete obrazovanja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB/POŽEGA – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof.dr.sc. Vedran Mornar dodijelio je u četvrtak 18.06.2015. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta čelnicima fakulteta, visokih učilišta i znanstvenih institucija iz cijele Hrvatske ugovore za projekte čija provedba će trajati idućih 15 mjeseci. U ime Veleučilišta u Požegi, ugovor za projekt „RURAL-ENO-GASTRO(REG): Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja" čiji je ukupni iznos 919.980,71 kn, a bespovratna sredstva iznose 871.957,72 kn.,  potpisao je v.d. dekana dr.sc. Dinko Zima.

Projekti su bili prijavljeni na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja "Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira” za sredstva Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.
Svrha projekta „RURAL-ENO-GASTRO(REG): Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja” je vezana uz potrebu unapređenja kvalitete visokog obrazovanja na Veleučilištu u Požegi i instituciji partneru-Veleučilištu u Slavonskom Brodu, kroz razvoj i provedbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

U postizanju tog cilja, pojasnio je v.d. dekana dr. sc. Zima, potrebno je izraditi cjelovite i djelomične kvalifikacije na studijima iz biotehničkih znanosti, koji su predmet kontinuirane revizije u okviru politike kvalitete nastave na Veleučilištu u Požegi.”Nadalje, svrha će se ispuniti unapređenjem postojećih skupova ishoda učenja odgovarajuće razine te unapređenjem nastavničkih kompetencija zaposlenika Veleučilišta, podučavanjem poučavatelja, razvojem i primjenom inovativnih oblika obrazovanja zasnovanih na web 2.0 tehnologijama i stručnoj praksi,”poručuju iz Veleučilišta.

TEKST: S. P/ VUP   FOTO: VUP

Datum objave: 23. 6. 2015. | Kategorija: Društvo

Izvor: http://slavonski.hr/vrijedan-projekt-veleuciliste-u-pozegi-potpisalo-ugovor-o-bespovratnim-sredstvima-za-projekt-o-unapredenju-kvalitete-obrazovanja/

Objavljeno: 17.5.2015. u 18:04
Prikaza: 13065
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Na privremenom studiju u Požegi


Zahvaljujući programu razmjene studenata Erasmus plus studenti Veleučilišta u Požegi sada bez problema mogu otići na slična učilišta diljem Europe, no isto tako i Požežanima dolaze  novi studenti mobilnosti. Svima njima jedinstvena je to prigoda da bolje upoznaju nove sredine, jezik i kulturu, ali i da kroz obrazovni sustav i praksu steknu nova znanja i iskustva.

Sjaj i užurbanost  španjolske metropole, Madrida, studentice Laura De Las Heras Lopez i Sara Pons Guenaga odlučile su zamijeniti pitoresknim ljepotama grada na Orljavi. U Požegi će odrađivati stručnu praksu. I dok mlađa Laura u Madridu studira na Prehrambenom fakultetu nutricionizam, starijoj Sari ljubav su ekonomija i financije. No jedno im je zajedničko. Iako se nisu poznavale obje su odlučile doći u Požegu.
Laura je Požegu odbrala jer smatra da je inozemnu stručnu praksu bolje odraditi u manjoj sredini gdje su više fokusirani na ljude. Iako je proputovala mnoge zemlje, živjela u Londonu, Chicagu i Miamiju, za nju je Požega veliko otkriće. Oduševljena je njezinom ljepotom, gostoljubivošću stanovnika, ali i vinima Zlatne doline. Sviđa mi se bijelo vino, bili smo u posjetu Veleučilišnom podrumu i degustirali njihova vina. Voli raditi u laboratoriju, smatra da to odlično iskustvo za nju, koje u Španjolskoj ne bi mogla skupiti, jer tamo ne provode toliko vremena u laboratoriju. Sada mogu unaprijediti ono što sam naučila teorijom.

Sara misli da je dobro odraditi stručnu praksu u inozemstvu, jer tako poboljšavate znanje engleskog jezika, a stečeno iskustvo donosi prednost pri zapošljavanju. Požega je savršeno mjesto za vožnju biciklom, jer nema mnogo prometa. Mnogo je mjesta za odlazak u prirodu i odlično je što su okolna sela blizu jedna drugih.  
 
Iskustvo dobiveno u Požegi primijenit će, kažu, u svojim sredinama. Iako Veleučilište u Požegi uskoro očekuje nove studente i studentice, ove Španjolke, prve studentice iz programa Erasmus plus, neće zaboraviti baš kao ni one požeško Veleučilište, jer će, kažu, Požegu ponovno posjetiti.

Izvor: Video: http://www.hrt.hr/282544/magazin/na-privremenom-studiju-u-pozegi

Objavljeno: 10.3.2015. u 23:50
Prikaza: 13421
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Prva dolazna mobilnost na Veleučilištu u Požegi

U sklopu Erasmus programa požeško je veleučilište sklopilo sporazume s različitim institucijama u zemlji i inozemstvu među kojima je i sporazum s University of Applied Sciences Ludwigshafen u Njemačkoj. Ovo je prva dolazna mobilnost u Požegi", rekao je v.d. prodekan za razvoj Veleučilišta Berislav Andrlić uoči predavanja o mogućnostima suradnje Veleučilišta u Požegi i Ludwigshafenu, koje je požeškim studentima prezentirala danas Kerstin Gallenstein.

Kerstin Gallenstein (foto: Lidija Galić)


- Studenti se s razmjena redovito vraćaju s više osjećaja za interkulturalnu suradnju. To je za njih izazov, ali i prilika istovremeno. U svakom je slučaju to za njih prednost – rekla je Gallenstein.

- Veleučilište u Požegi u Erasmus programu sudjeluje od 2009. Godine i do sada smo ostvarili desetak studentskih mobilnosti i isto toliko profesora u zemlje EU. Ove nam akademske godine na tri mjeseca dolaze dvije studentice iz Španjolske u okviru programa usavršavanja u području studentske prakse. Krajem travnja doći će nam profesorica s partnerske institucije iz Rumunjske koja će održati predavanje u području menadžmenta ljudskih resursa, a sredinom travnja treba nam doći jedan student iz Nigerije i ostati kod nas na stručnoj praksi iz područja IT tehnologije – najavila je dr.sc. Barbara Pisker, koordinatorica Erasmus projekta.

Najavila je i nove Erasmus projektes partnerskim zemljama Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a u planu je još jedan program u suradnji s partnerima iz Austrije i Rumunjske. Riječ je o projektu vezanom za usavršavanje kompetencija profesora u području online učenja. S požeškog veleučilišta troje požeških studenata početkom ožujka otputovalo je na University of Applied Sciences Ludwigshafen gdje će boraviti do 31. srpnja te tamo i polagati ispite jer im se tamo ostvareni ECT bodovi priznaju i kod nas.
Izvor: http://www.034portal.hr/clanak.php?id=17142&naslov=-razmjena-je-za-studente-izazov--ali-i-prilika-

Objavljeno: 23.12.2014. u 21:24
Prikaza: 14525
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Polaznicima Studentskog poduzetničkog inkubatora dodijeljeni EBC*L certifikati

Iz drugih medija : Polaznicima Studentskog poduzetničkog inkubatora dodijeljeni EBC*L certifikati
Na požeškom Veleučilištu provodi se projekt „Studentski poduzetnički inkubator: Znanjem do radnog mjesta", sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Nakon provedene EBC*L edukacije tijekom studenog i prosinca, 35 polaznika položilo je ispite za stupnjeve A i B, čime su osposobljeni za poslovnu administraciju u desetak različitih kategorija.

Polaznicima su danas svečano uručeni certifikati, a dovršetkom edukacije kreće se u pisanje poslovnih planova uz pomoć mentora s Veleučilišta. Odabrat će se deset najboljih poslovnih ideja te će polaznici uz pomoć stručnjaka imati mogućnost prezentirati ih poduzetnicima.

Cilj je educirane polaznike povezati s poduzetnicima, kako bi sudjelovali u razvoju njihovih vještina i kompetencija te kako bi pomogli u razvoju poduzetništva cijele Slavonije.

http://www.rva.hr/vijest/2014/1273-foto-polaznicima-studentskog-poduzetnickog-inkubatora-dodijeljeni-ebcl-certifikati

Izvor: RVA

Objavljeno: 3.12.2014. u 8:16
Prikaza: 14597
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Studentica Ana Terman sudjelovala na susretu studenata i maturanata

Iz drugih medija : Studentica Ana Terman sudjelovala na susretu studenata i maturanata

15. susret studenata i maturanata požeške Gimnazije

U našoj Gimnaziji, 29. studenog 2014. godine u 9:00 održan je 15. susret studenata i učenika. Ovakvi susreti održavaju se od 1998. godine kako bi se maturantima, budućim studentima, pomoglo pri odabiru fakulteta, ali i kako bi im se približila slika studentskog života.

Program je započeo predavanjem psihologinje Ljiljane Žanetić koja je govorila o broju zaposlenih i nezaposlenih u Požeško-slavonskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Nakon desetominutnog izlaganja zaključila je kako je u Hrvatskoj ukupno 5% nezaposlenih ljudi s visokom  stručnom spremom te da se osobe s visokom stručnom spremom uglavnom zaposle u području za koje su se školovale. Također, napomenula je bitan podatak da se izvan Hrvatske lako može zaposliti na područjima zdravstva i inženjerstva. Nakon predavanja psihologinje Žanetić, pedagoginja Manuela Zima-Čevapović i ravnatelj požeške Gimnazije, Pavle Bucić, održali su govor dobrodošlice svim okupljenima. Ravnatelj Bucić naglasio je kako je srednjoškolcima bitno da dobiju kvalitetne informacije u vezi fakulteta i studentskog života od samih studenata koji su također nekoć bili gimnazijalci te ostavili svoj trag u povijesti Gimnazije. Poslije uvodnog dijela, Požeška Udruga Mladih Aktivista (PUMA) okupljenima je predstavila svoj plan i program. Cilj im je promovirati i zbližiti život mladih ljudi bez utjecaja modernih tehnologija. Uz PUMA-u, predstavila se i Udruga Požežana i prijatelja Požege "Vallis Aurea" koja djeluje u Zagrebu i kojoj je namjera okupiti Požežane u Zagrebu te ih zbližiti. Također, jedan od ciljeva im je i pomoć požeškom kraju.

Završavajući svoje prezentacije, udruge su polako prepuštale glavnu riječ studentima.  Oni su na susret došli s različitih fakulteta i iz različitih gradova, a neki od fakulteta koje su predstavljali bili su: Medicinski fakultet u Osijeku i Zagrebu, Filozofski fakultet u Zadru, Osijeku i Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Umjetnička Akademija u Osijeku, Veleučilište u Požegi, Geodetski fakultet u Zagrebu, Ekonomski fakultet u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Odjel za kemiju u Osijeku i Elektrotehnički fakultet u Osijeku.

Izvor: http://www.gimpoz.hr/novosti/1248-15-susret-studenata-i-maturanata-pozeske-gimnazije
Objavljeno: 26.10.2014. u 0:27
Prikaza: 14820
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Berba crnih sorti grožđa

Svaki student obrađuje svoje redove grožđa

Srijeda, 15 Listopad 2014 09:32

STUDENTI VELEUČILIŠTA U POŽEGI BRALI CRNE SORTE GROŽĐA -
A U SVOJOJ BAČVI OD MOŠTA PROIZVODI I NJEGUJE KVALITETNO VINO

PODGORJE / VETOVO - Studenti Veleučilišta u Požegi brali su crne sorte grožđa te održali praktičan dio nastave na kojima su radili razne pokuse. Trenutno Veleučilište ima 30.000 trsova loze od čega je 18.500 trsova bijelih sorti i 11.500 crnih sorti, koji se nalazi na položaju Podgorja iznad Vetova na 350 metara nadmorske visine. O cijelom vinogradu brinu se studenti druge i treće godine, smjer vinogradar-vinar-voćar, njih 35 te profesori i mentori, trenutni kapacitet podruma je oko 50.000 litara vina raznih sorti, gdje se nalaze i bačve studenata na kojima oni tijekom godine rade svoja vina.

- Bijelo grožđe smo obrali a sada beremo crne sorte Zweigelt i Pinot crni, sladori su jako dobri oko 100 eksla i kiselina oko 7 grama po litri što je za ovu godinu izuzetno visoki slador i grožđe je zdravo, urod nije velik, opterećenje na ovim sortama obično ostavljamo oko 1,5 kilograma do 2 kilograma po trsu. Uz skidanje sorti studenti rade vaganje i pokuse različitih varijacija. U ovom slučaju radi se o Mikorizi, simbiozi gljivica na korijenu trsa. Jedan red je tretiran, jedan red nije tretiran, koji je kontrola i trenutno sada dio studenata bere grožđe i rade vaganje te onda ide dalje na preradu, na uzimanje uzoraka grožđa i mošta - rekao je mr. sc. Josip Mesić v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela VUP-a

-Veleučilište posjeduje 8 hektara vinograda i mi kao studenti radimo u tom vinogradu, od sadnje, berbe, pokusa sve do proizvodnje vina. Danas uz berbu radimo i pokus gdje na deset trsova radimo kontrolu Mikorize i prebrojavamo koliko ima grozdova na svakom trsu te važemo masu svih tih grozdova, a nakon toga gledamo koliko je grozd osušen i dali ima zaraze. Jako sam zadovoljna fakultetom i dobro je to što kad završimo znamo raditi, odmah smo spremni za posao. Prošli tjedan smo dobili svoju bačvu i 100 litara graševine i stavili smo kvasac te ćemo tijekom godine to obrađivati u vino - rekla je Lucija Dunđer, studentica 3. godina iz Velike Gorice.

Izvor: http://pozeska-kronika.hr/gospodarstvo/item/4525-svaki-student-obraduje-svoje-redove-grozda.html

Objavljeno: 17.10.2014. u 11:48
Prikaza: 14803
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Održana 4.međunarodna konferencija "Valllis Aurea"


P1080052

POŽEGA – Preko 250 autora na znanstvenim i stručnim člancima sudjeluje na četvrtoj Međunarodnoj konferenciji”Vallis Aurea” u zgradi Veleučilišta u Požegi koja je usmjerena na doprinos regionalnom razvoju. Tematska predavanja vezana su za područja ekonomije, prava, poljoprivrede i ostalih znanosti kojima se Veleučilište bavi.Organizatori konferencije su Veleučilište u Požegi i Daaam international iz Beča koji su  danas potpisali i ugovor o suradnji.

"Teme predavanja vezane su za aktualne područja posebice ekonomija, pravo, poljoprivreda i ostale znanosti kojima se veleučilište bavi. Naš cilj je upoznati gospodarstvenike našeg kraja s istraživanjima koji mogu biti jako dobro iskorištena u praksi,” rekao je Berislav Andrlić prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

"Uobičajeno je da na uvodnim predavanjima ukažemo ljudima gdje se nalazimo, koje greške pravimo, zašto pravimo te greške i na koji način to učiniti boljim. Moje predavanje usredotočeno je na našu civilizaciju i na globalizaciju, egoizam i pohlepu. Trenutak je došao kada su velike zemlje napravile velik iskorak u tehnologiji i znanjima i one ne žele da se to ravnomjerno rasporedi,” rekao je Branko Katalinić, suorganizator konferencije u ime organizacije Daam international iz Beča.

"U četiri dosadašnje konferencije imali smo preko tisuću autora i petstotinjak znanstvenih i stručnih radova. Ponosimo se što kroz taj način pridonosimo regionalnom razvoju. Tijekom današnjeg dana održati će se predavanje u pet sekcija većinom iz područja društvenih i biotehničkih znanosti. Danas će biti i najavljeno izdavanje međunarodnog časopisa koji bi izlazio dva puta godišnje, a isto tako bi objavljivao znanstvene i stručne radove iz područja društvenih i biotehničkih znanosti od čega bi najveći teret povuklo Veleučilište u Požegi,” rekao je dekan Veleučilišta u Požegi Dinko Zima.Na dosadašnjim konferencijama sudjelovalo je preko tisuću autora iz Velike Britanije, Mađarske, Rumunjske, Italije, Poljske, Makedonije, Litve, BIH, Srbije, Albanije i Grčke.

Veleučilište u Požegi danas je s DAAAM International Vienna, međunarodnom udrugom za znanstvenu, akademsku i industrijsku suradnju potpisalo i ugovor o suradnji koja će se temeljiti na organiziranju međunarodne konferencije Vallis Aurea i izdavanju istoimenog časopisa, osnivanju udruge za dugoročnu suradnju i partnerstvo na području tehnologije, istraživanja i obrazovanja, razmjeni ljudskih resursa, znanstvenih i tehničkih informacija te promociji međunarodne suradnje znanstvenika i  poticanju razvoja mladih istraživača i znanstvenika.
Sporazum su potpisali v.d. dekana Veleučilišta u Požegi  Dinko Zima i predsjednik DAAAM International  Branko Katalinić.

TEKST: T. Milanović     FOTO: T. Milanović

www.slavonski.hr 

Datum objave: 19. 9. 2014. | Kategorija: Društvo


Objavljeno: 29.5.2014. u 14:53
Prikaza: 15472
Autor: Administrator
|

Predstavljanje turističkog klastera "Slavonska košarica"

Objavljeno: 29.5.2014. u 14:51
Prikaza: 15470
Autor: Administrator
|

Konoplja se vraća na naša polja


Objavljeno: 29.5.2014. u 14:47
Prikaza: 15469
Autor: Administrator
|

Dodijeljena priznanja za najbolja studentska vina

Objavljeno: 10.2.2014. u 15:00
Prikaza: 16422
Autor: Administrator
|

ZAVRŠEN ZAJEDNIČKI PROJEKT DJEČJEG VRTIĆA I VELEUČILIŠTA U POŽEGI

Iz drugih medija : ZAVRŠEN ZAJEDNIČKI PROJEKT DJEČJEG VRTIĆA I VELEUČILIŠTA U POŽEGI
POŽEGA – Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića, 2b. i 3c. razred Osnovne škole Julija Kempfa i Veleučilište u Požegi zajedno su bili partneri u provođenju projekta „Mali poduzetnik" koji je financijski poduprlo Ministarstvo poduzetništva i obrta u okviru poduzetničkog impulsa, Mjera D4 obrazovanje za poduzetništvo. Nakon 6 mjeseci provođenja projekta održana je završna konferencija i prikazani rezultati svim sudionicima, ali i roditeljima djece.
- Cilj projekta je bilo razvijanje poduzetničkih osobina kod predškolske dobi uz implementaciju poduzetničkih metoda u odgojno obrazovni proces, kroz niz aktivnosti, vježbi, igara i simulacija rada proizvodnih tvrtki – istakla je dr. sc. Katarina Potnik Galić koordinatorica projekta.
Projekt je predviđao upoznavanje djece s poslovanjem poduzetnika i tvrtki, te su oni podijeljeni u nekoliko grupa stvarno radili na organizaciji nabave voća, druga grupa je od voća proizvodila voćne salate i sokove, treća grupa je radila na marketingu i izradi reklama i letaka za prodaju sokova. Prodaja je prodavala proizvode, a financijska grupa je izradila plan financiranja, obračunavala plaće i isplaćivala osobne dohotke. Osim na radionicama svoju proizvodnju su prodavali i na požeškim ulicama.
Sve korake proizvodnje su odlično i vrlo ozbiljno savladali uz pomoć djelatnika Veleučilišta i svojih voditelja. Dobro su i poslovali, tako da su se na kraju od svojih plaća počastili sladoledom, dio donirali u humanitarne svrhe, a od dijela novca nabavili namještaj za vrtić koji su sami izabrali u katalogu. Sada se vrlo rado svi okupljaju oko tih sjedećih garnitura – rekla je Hrvojka Dubiel Potnik voditeljica projekta, a prikazana je i video prezentacija rada djece u proizvodnji tijesta i kruha, te na izletu u Krašograd.
Svi su dobili i potrebna priznanja kao uspješni mali poduzetnici, po jedno „kinder jaje" što je izazvalo poseban interes. Predstavljen je i plakat cijelog projekta koji su nacrtali vrtićarci, a koji je najbolje prokomentirala učenica 3 razreda – „I mala djeca mogu nositi velike projekte".


Objavljeno: 25.5.2013. u 19:06
Prikaza: 17777
Autor: Manuel Del Vechio
|

Veleučilište u Požegi, obljetnica 15.godina kako ju vidi ZABA

Objavljeno: 26.11.2012. u 23:30
Prikaza: 18609
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Prezentacija na Katarinskom sajmu u okviru klastera "Slavonska košarica"

Iz drugih medija : Prezentacija na Katarinskom sajmu u okviru klastera "Slavonska košarica"
Dana 25. 11. 2011. godine u Slavonskom Brodu završen je 17-ti po redu Katarinski sajam. Sajam je trajao od četvrtka - 22.11.2012. do 25. 11. 2012. i okupio je mnoštvo izlagača, točnije 220 - obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Zagrebačke županije. Veleučilište u Požegi je u okviru klastera "Slavonska košarica" prezentiralo svoje edukacijske programe i poljoprivredne proizvode
Objavljeno: 16.10.2012. u 12:12
Prikaza: 18773
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Veleučilište domaćin 3. međunarodne konferencije „Vallis Aurea“ 05.10.2012

Veleučilište u Požegi danas je domaćin, a zajedno sa „DAAAM" International Vienna i organizator 3. Međunarodne konferencije „Vallis Aurea". Za pristup Hrvatske u Europsku uniju od izuzetnoga značenja je prepoznati različitosti regija, njihove osobitosti i komparativne prednosti u ujedinjenoj Europi i zato je naglasak Konferencije upravo na Regionalnom razvoju, što je danas trajni problem jer u društvu imamo jaki trend globalizacije pri čemu ljudi smatraju kako ne mogu riješiti ništa bez države, bez Bruxellesa ili netko treći umjesto nas. Ljudi ulaze u pasivnost, što je krivo jer svako mjesto, svaka regija mora dati mogućnost mladima i znanosti, samo te regije imaju svoju budućnost", istaknuo je Branko Katalinić, predsjednik „DAAAM"-a. Stoga nije slučajno što je požeško Veleučilište domaćin ove Konferencije koja se organizira svake dvije godine, jer jedan od zaključaka iz 2010. godine da upravo Veleučilišta budu temelj razvitka određenog područja. Čak su i konceptualno i stvorena iz razloga da se koncentriraju prema privredi i konkretnim stvarima, za razliku od Sveučilišta. Tako i ovo veleučilište ima specifične stručne studije i studenti nakon završetka su mladi ljudi spremni izaći na tržište rada", istaknuo je vršitelj dužnosti dekana Veleučilišta u Požegi, Domagoj Matijević. Za današnju konferenciju projavljeno je stotinjak izlaganja o ekonomskom razvoju, održivoj poljoprivredi te novim tehnologijama u funkciji razvoja. Zatvaranje Konferencije predviđeno je oko 17,30 sati. (Fotografija; Kazimir Balog RVA)

Objavljeno: 5.6.2012. u 19:46
Prikaza: 19253
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

Studentska vina osvajaju zlatne medalje

POŽEGA – Veleučilište u Požegi u sklopu Studija vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo, na svojim površinama iznad Vetova uzgaja desetak sorti grožđa. U vinogradima svaki student ima svoje redove loze za koje se brine, a kasnije i svoju bačvu u kojoj proizvodi i njeguje svoje vino. Upravo ta vina, kojih bude u boljoj godini i do 30 tisuća litara na niz ocjenjivanja i izložbi dobivaju prestižna priznanja.

Tako je na ovogodišnjoj Agro Arci 2012, na kojoj je sudjelovalo više od 230 izlagača iz 11 zemalja, koji su predstavili 220 inovacija, Vinogradarstvo i vinarstvo Veleučilišta u Požegi dobilo jednu od šest nagrada. – Tu nagradu smo dobili za inovaciju Studentsko vino u kategoriji mladi inovator, gdje su prikazali ovaj jedinstveni postupak u kojoj svaki student u svojoj bačvi proizvodi vino i postižu rezultati visoke kvalitete. Izložili smo graševinu, chardonay, sauvignon, muškat žuti, pinot bijeli, pinot sivi, pinot crni, merlot, syrah i zweigelt – istakao je mr. sc. Dinko Zima, prodekan za nastavu. Na Agro Arci dobili su i posebno priznanje Inovatora Mađarske za Studentsko vino.

Odlične rezultate vina Veleučilišta u Požegi postigla su na Županijskom ocjenjivanju vina Vino kap u kaptolu, gdje su od četiri uzorka vina predana na ocjenjivanje dobili tri zlatne medalje s visokim ocjenama i jednu srebrnu medalju. – Naš crni pinot je dobio zlatnu medalju s ocjenom 18,0 a cabernet sauvignon, berba 2011. zlatnu medalju s ocjenom 18,1. Za muškat žuti, berba 2011, dobili smo najveću ocjenu od 18,3 boda i zlatnu medalju – rekao je dr. sc. Berislav Andrlić, pročelnik društvenog odjela Veleučilišta u Požegi.

Požeška kronika, Subota, 02 Lipanj 2012

Studentska vina osvajaju zlatne medalje

Objavljeno: 29.2.2012. u 19:10
Prikaza: 19543
Autor: dr.sc. Berislav Andrlić
|

19. PROMOCIJA DIPLOMANATA POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA

http://pozeska-kronika.hr/index.php?option=com_k2&view=item&id=395:diplomiralo-240-studenata&Itemid=139

Diplomiralo 240 studenataPOŽEGA – Na Veleučilištu u Požegi održana je 19. Promocija diplomanata stručnih studije, a diplomu je primilo 240 studenata, od toga ekonomija 127 studenata, pravo 62, vinogradarstvo, vinarstvo, voćarstvo 28, prehrambena tehnologija 21 i strojarstvo 2 studenta. Diplome im je uručio dekan, prof. dr. sc. Ivan Budić. Ovog trenutka Veleučilište u Požegi pohađa 1.950 studenata na svim stručnim studijima; računovodstvo i trgovina, upravno pravo, vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo, prehrambena tehnologija te specijalistički studij trgovinskog poslovanja, dok je fazi izrada programa i specijalističkog studija vinogradarstva, vinarstva i voćarstva.

– Svaka promocija, svako postignuće akademske titule predstavlja potvrdu kao smo u kreiranju svoje egzistencije odabrali put stručne i znanstvene spoznaje baštineći je još iz vremena humanizma i renesanse. Taj put uključuje napore odricanja i žrtve ne samo vas studenata već i vaših roditelja i obitelji, a nama profesorima i mentorima omogućuje radost prenošenja znanja – rekao je čestitajući diplomantima dekan Budić.P2245449

- Veleučilište u Požegi osnovano je 1998. godine, dugi niz godina postiže uspjeh, koji je rezultat i djelatnika i studenata, bivše i sadašnjem uprave. Svake godine radimo jednu anketu o tome koliko se naših studenata zapošljava u gospodarstvu, pa tako prošle i ove godine 80% studenata nađe zaposlenje, dijelom u struci koju su završili, a dijelom u strukama koje se dotiču naše struke. Veći dio naših studenata studira i izvanredno jer već rade, išli su se doškolovati i time steći dodatna znanja za poslove kojim se bave – istakao je dekan Budić.

P2245460- Danas na veleučilištu u Požegi studira 1950 studenata na studiju računovodstva i trgovine, upravnog prava, studiju vinogradarstva, vinarstva, voćarstva, studij prehrambene tehnologije i specijalističkom studiju trgovinskog poslovanja. U fazi smo izrade programa i za stručni studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva koji će biti značajan za ovo Veleučilište, a početak studija očekujemo slijedeće godine. Kriteriji su vrlo oštri za dobivanje novih studija no mi imamo za taj studij sve uvjete. Imamo odličnu infrastrukturu za taj studij, imamo opremljene podrume, vlastite vinograde, opremu i mehanizaciju, vinski laboratorij, a u slijedećem razdoblju još ćemo ga dodatno opremiti novim tankovima za vino, dodatnim inox posudama za svakog studenta. Ovdje se koristimo iskustvima poznatih vinogradara od Enjingija, Krauthakera do ostalih – rekao je dekan Budić.Objavljeno: 17.11.2011. u 7:57
Prikaza: 19690
Autor: Administrator
|

ZAVRŠIO PROJEKT POVEĆANA ZAPOŠLJIVOST RADNE SNAGE: Na požeškom Veleučilištu dodijeljena uvjerenja polaznicima

Četvrtak, 03 Studeni 2011 19:31

POŽEGA – Dodjelom uvjerenja polaznicima koji su završili ciklus osposobljavanja u sklopu EU projekta 'Povećana zapošljivost radne snage u Požeško-slavonskoj županiji' održano je završno predstavljanje projekta. Projekt u sklopu IPA IV Regionalni razvoj ljudskih potencijala zajednički je projekt Požeško-slavonske i Koprivničko križevačke županije, a nositelj projekta je Veleučilište u Požegi. Projekt je trajao godinu dana a financiran je sredstvima Europske komisije u iznosu od 108 tisuća eura.

U sklopu projekta polaznici su osposobljavani u programu Vinogradar i podrumar 20 polaznika, Računalni operater 25 polaznika, koji su namijenjeni uglavnom nezaposlenim osobama, te program Voditelj upravljanja projektnim ciklusom 25 polaznika. Polaznici su pohađali ciklus predavanja od 150 sati.

Dekan Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Ivan Budić pozdravio je sve polaznike, a uvjerenja su im uručili voditelji programa osposobljavanja mr.sc. Katarina Potnik-Galić, mr.sc. Kristian Đokić i dipl. ing Josip Mesić, dok je kratki osvrt na tijek cijelog projekta iznijela dr.sc. Brankica Svitlica.