Poznata vinska svečanost En
Primeur 2020. održana je u zagrebačkom hotelu The Westin pod pokroviteljstvom
Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Ministarstva
poljoprivrede, a u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i
Hortus Croatiae, te Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Svoju graševinu, pošip, pušipel predstavile su 54 vinarije iz tri vinske
regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. Manifestaciju su
podržali predstavnici vinskih udruga: Vlado Krauthaker, Josip Pavić, Ivica
Kovačević i David Štampar.
En Primeur svake godine
okuplja sve veći broj zainteresiranih za nove trendove. Kao i prethodnih
godina, predstavnici vinskih regija i etablirani vinari, osvrnuli su se na
berbu 2019. Kvalitetu berbe 2019. slavonski vinari ocijenili su vrlo dobrom do
odličnom.
Primeur 2020. okupio vinare iz Slavonije
i Podunavlja, članove udruge Graševina Croatica: Krauthaker, Kolar, Feravino,
Antunović, Erdutski vinogradi, Buhač, PP Orahovica, Belje, Markota, Perak,
Sontacchi, Veleučilište u Požegi, Iločki podrumi, Josić, Papak, Kalazić,
Mitrović, Galić, Pinkert, Soldo, Misna vina, Kutjevo i Belje crna slavonska.
U prezentaciji vina za Veleučilište u
Požegi sudjelovali su studenti II. i III. godine V.V.V-a, kolege na Erasmusu iz
Japana, kolegica iz Španjolske, pročelnik poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip
Mesić, djelatnici Nastavne baze Danijel Klemenić i Ivan Malčić.
En Primeur 2020 je kvalitetom, ponudom
te brojem kvalitetnih sudionika i posjetitelja, opravdao reputaciju jednog od
najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj. Snaga i kvaliteta hrvatskih
vinogradara i vinara iz predstavljenih regija prepoznata je na europskom i
svjetskom tržištu, čemu svjedoče brojne nagrade sa svjetskih ocjenjivanja vina.
Upravo ovakvi događaji, koji potiču vinare i zaljubljenike u vino na razmjenu
iskustava i znanja, približavaju hrvatsku vinsku scenu konačnom cilju –
prepoznatljivosti Hrvatske kao zemlje visokokvalitetnih vina.